Bij de Maleisische Ambassade

Samballerie Spicy Blog & Hete Tips
News 16 februari 2020

#DuurzamePalmolie

Wat een eer vond ik het om hierbij te mogen zijn en uitgenodigd te worden door Chef Norman Musa.

Ik ben weg van zijn prachtige boek, Magisch Maleisisch. vandaar zijn interview op de Samballerie.

(Bestel dit geweldige boek via onderstaande link!)

BoekenBoeken

Door mijn reis door Maleisië en Borneo vorig jaar, voel ik mij betrokken in de Palmolie discussie.

Na mijn uitnodiging, las ik vooral negatieve informatie over de palmolie industrie.
Dit maakte mij boos en daarom maakte ik een video hierover:

Stop de Palmolie

Op Valentijnsdag arriveerde ik op deze mooie locatie in Wassenaar.
Ontmoette ik Norman Musa en kreeg ik steeds meer door waar dit event echt voor stond.
Het promoten van de duurzame palmolie.

Vandaar ook dat ze niet zo blij waren met mijn video, van de dag ervoor.
Toch kan sceptisch ook goed zijn, misschien halen ze mij wel over vandaag, dacht ik.

Op dit moment ligt palmolie onder vuur en er zijn plannen om de export van palmolie op de Europese markt stop te zetten.
Maleisië en Indonesië vechten daarom voor verbetering en het behoud van de palmindustrie, het is namelijk hun grootste export product.

Vandaar dit event ook in Nederland.

De dag begon leuk en gezellig met een kook workshop van Norman Musa.
De Minister begon, het was een typisch Maleisisch gerecht met Palmolie.

Ook ik stond te springen om mee te doen, super leuk, leerzaam en vooral zo smaakvol!
We maakten een soort Maleisische pannenkoek van kokosmelk.
Wat je daarna oprolt en eet met je kip curry. Die heerlijk pittig was!

We bakte hierbij in pure palmolie.


Daarna begon het serieuze verhaal. de presentatie over palmolie. De reden waarom wij hier waren.

Het zat vol met beweringen waarom palmolie wel goed is.
Zelfs goed voor jouw eigen gezondheid.
‘Neem 2 eetlepels palmolie en je lichaam bedankt je hiervoor.’

Er werden foto’s en filmpjes vertoond, van de arme bewoners en boeren van Maleisië die dankbaar zijn voor de palmolie en hierdoor beter kunnen leven. De dieren zouden ook een beter leven hierdoor hebben, door de verzorging met het geld van de Palmolie industrie.

De voordelen werden duidelijk gemaakt.

Het is relatief goedkoop te verbouwen en heeft een hele hoge opbrengst per hectare (4-10 keer hoger dan andere plantaardige oliën.)

Ondanks alle nadelen is palmolie een van de meest efficiënte plantaardige oliën.
Dus stel we stappen massaal over op een andere olie, dan kost dit veel meer grond en dus natuur.

Ook lieten zij duurzame vooruitgang zien.
Er is namelijk inmiddels wereldwijd een overeenstemming over het belang van de prachtige bossen en er zou een stop op de ontbossing zijn.
Dit is geweldig, maar ik hoop dat dit ook daadwerkelijk gebeurd.

Het blijft namelijk vaak bij vage toezeggingen.

Veel bedrijven en milieuorganisaties (waaronder het WNF en Oxfam Novib) zijn aangesloten bij het keurmerk RSPO, (Roundtable on Sustainable Palm Oil) welke aangeeft dat minimaal 95% van de palmolie in het betreffende product duurzaam is geproduceerd.

Ook zou er in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie 90% van de gebruikte palmolie gecertificeerd zijn volgens een duurzaamheidsstandaard.

En sinds eind 2019 is er de MSPO opgericht in Maleisië, een nieuwe beweging op het gebied van duurzame palmolie.
Welke nog strengere regels nastreeft en strijd voor 100% duurzame palmolie in Europa.

Allemaal goede stappen, maar op dit moment nog moeilijk te controleren.

Er is dus nog een lange weg te gaan.
Toch ben ik blij dat ik de andere kant van het verhaal heb vernomen en laat deze dag mij inzien dat de palmolie niet zo snel uit onze wereld verdwijnt. De duurzame palmolie is een goede stap, maar voor mij niet genoeg.

Ik blijf staan achter mijn mening, het verwoesten en herplanten van regenwouden bestaat niet.
Wat verwoest is, krijg je niet meer terug. De dieren zijn hierdoor ook ontregelt.

Helaas is de wereld veranderen niet mogelijk en voelde dit ook heel erg als een politiek spelletje waar we toch niet konden winnen.

Mijn mening en advies naar jullie is dan vooral, kook zo vers mogelijk met natuurlijke smaakversterkers ipv voorverpakt voedsel.
Dit is beter voor je eigen lichaam, de prachtige dieren en de uitzonderlijke natuur.

♥️ de Samballerie.

Boeken