Maleisië heeft mijn hart gestolen toen ik vorige jaar 3 weken lang met een backpack reisde door Maleisië en Borneo, samen met mijn lieve vriend.
Overal eetmarktjes, familie restaurantstalletjes langs de weg en overheerlijke gerechten in elke aparte overnachting die we hebben gehad.
Maleisië heeft altijd op een kruispunt van culturen gelegen, de smaken van de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese keuken smelten hier samen.
De keuken bestaat uit veel groenten, curry’s, aparte smaakmakers, zeer hete gerechten en echte Streedfoodcultuur.
De schrijver van dit boek is, Norman Musa.
Als je deze chef-kok nog niet kent, volg zijn website Norman Musa en insta: Insta Norman Musa you will like it!
Dit boek is een liefdesbrief aan Maleisië en wat hij geleerd heeft van zijn moeder.
Waar komt jouw liefde voor koken vandaan?
Norman Musa: Ik ben opgegroeid in een familie in de foodbusiness. Mijn ouders runde een erg succesvol restaurant in Penang, mijn geboortestad. Als kind zag ik mijn ouders elke dag met passie hard werken aan hun restaurant en hielp ik in de keuken.
De passie van mijn moeder sloeg over op mij en inspireerde mij om ook te gaan koken. Zonder haar liefde en passie van mijn moeder, was ik nooit gekomen waar ik nu ben.
Wat is je favoriete peper/sambal/hotsauce en waarom?
Norman Musa: Mijn favoriet is de home made chili sambal van gedroogde pepers, gekookt in water totdat ze zacht zijn. Dan geblenderd tot een massa, gekookt met trassi, tamarinde en palm suiker.
Het recept ‘Sambal Telur’ (eieren in chili sambal) in mijn boek, is mijn favoriete recept van mijn moeder. Elke keer als ik weer in Maleisië was, vroeg ik haar dit te maken.
In Nederland maakte ik kennis met de Madam Jeanette sambal, oh my goodness! Het leek alsof er stoom uit mijn oren kwam!
Wat is jouw favoriete pittige gerecht?
Norman Musa: Naast Sambal Telur, ben ik gek op mijn moeders kip rendang (ook te vinden in het boek.)
In dit gerecht was geen stop op de hoeveelheid chilipeper.
Ook ben ik gek op een typisch Maleisisch gerecht, Korean Kimchi, gefermenteerde kool in chili en knoflook.
Wat is jouw geheime pittige tip?
Norman Musa: Het is belangrijk dat je de chilipepers goed kookt, zodat je de pittige smaak proeft op het achterste stukje van je tong in plaats van je lippen. Om dit te bereiken, moet je de chilipasta koken totdat de olie apart is gekomen.
Liefs Norman Musa
Ook een Maleisisch Streetfood fan? Bestel je boek via bovenstaande link! ♥️ de Samballerie