IndoRock

Indorock, het Gouden Kookboek van 2019.

En meer dan verdiend! Dit boek is zo vernieuwend, hip en alles behalve stijfjes.
‘Indonesische smaken in een nieuw jasje’, dat is wat mij het meest aanspreekt.

Dit is precies hoe ik het liefst kook. Klakkeloos een receptjes volgen, vind ik saai. Ik kook met wat ik in huis heb, proef en experimenteer veel. En ja het gaat zo wel eens mis, maar zo ontwikkel je jouw smaak en jouw eigen recept.

Mijn eigen fantasie zoals mijn opa altijd zegt.

De schrijfster is Vanja van der Leeden, een echte stoere chick met ballen, die geen doekjes wind om haar liefde en haat met Indonesië.

‘Ik ben een atypische pinda, met een Indische oma die niet kon koken en kreeg het op mijn heupen van samenklittende indo’s op de Pasar Malam. Tot niet lang geleden had ik helemaal niets met Indonesië, maar de laatste jaren ben ik mijn achtergrond als een nieuwe liefde gaan omarmen.’

Indorock geeft je dus geen Authentieke familierecepten, maar een mix van Vanja’s eigen ontwikkelde smaak tijdens haar zoektocht naar haar afkomst en liefde voor de boerenkeukens van Indo.

Volg Vanja (schrijvend kok en foodstylist) ook op insta: Vanja van der Leeden en via haar website: Vanja CC


Foto’s uit Indorock. Foto’s Remko Kraaijeveld

BoekenEreaders

Vanja van Leeden: Uit mijn tenen dan wel genen. Van kinds af aan wilde ik koken en van alles proeven en er van alles over weten. Mijn moeder is ook altijd heel nieuwsgierig geweest op culinair gebied, dus er kwam van alles op tafel bij ons.

Favoriete peper/sambal

Vanja van Leeden: Voor verse sambal werk ik veel met lomboks en rawits, maar dat is meer macht der gewoonte dan dat ik dat specifiek om de smaak doe. Wat smaak aangaat vind ik de Zuid- en Midden-Amerikaanse pepers spannender, zoals de gerookte jalapeno, de chipotle. Daar zou ik nog wel mee willen experimenteren, sambal met gerookte of gefermenteerde pepers.

Op dit moment (maar dat kan dus zo weer veranderen) is mijn favo sambal sambal hijo, groene sambal, en dan met lekker veel citrussmaak van kaffirlimoen en limoenblad.

Favoriete pittige gerecht

Vanja van Leeden: Ik hou niet van gerechten die je bek uit branden zoals een Thaise papayasalade met 5 bird eye chilies per persoon zoals ik die in Noord-Thailand moest eten op bezoek bij peperboeren. Dat is gewoon pure zelfkastijding en dan heb ik het nog niet eens over de ‘day after’ gehad.

In een pittig gerecht moet je ook de andere smaken en specerijen nog goed terug kunnen proeven, vind ik. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een gelaagde Indiase curry of, heel cliché, een goede Sumatraanse rendang.

Geheime pittige tip

Vanja van Leeden: Mocht je maaltijd te pittig zijn geworden, voeg dan limoensap toe of wat suiker om de boel te balanceren. Of in het geval van sambal: extra olie. Als je maaltijd nog altijd te pittig is, zie de feiten dan onder ogen, eet je bordje leeg en leg alvast een verkoelende rol wc-papier klaar in de vriezer 😉

Liefs Vanja

Ook een Indofood fan? Bestel Indorock hier! ♥️ de Samballerie⁠

BoekenBoeken

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop