Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambal Tomaat

  • Bijgerecht
  • 30 min
  • 5 personen

Je hebt nodig:

Cherry tomaatjes * 250 gram
Gember * 2 plakken
Ui * 1 grote
Trassi * 1 TL
Gula dawa / Bruine suiker * 1 TL
Knoflook * 2 tenen
Chilipepers * Zorg voor verschillende kleuren, pittigheid en smaken

Ik koos voor: 8 lombok, 4 kleine groene rawit, 1 madame jeanette en 3 oranje milde aji pepers

Sambal gaat er doorheen als water bij mij thuis, gebakken, chineze of een rauwe, allemaal even lekker.
Met de kerst had ik veel cherry tomaatjes over en begon ik deze sambal te ontwikkelen.

Met als basis, gemalen en gebakken cherrytomaat, lekker zoet en pittig!

Boeken

Gekleurde sambal is mijn favoriet, niet alleen rood, maar verschillende pepers in de sambal.
Ook kies ik graag voor verschillende maten in pittigheid.

De basis is altijd de lombok, de rode of Spaanse 🌶, hoe je het ook wil noemen.
Deze 🌶 geeft een grote massa en is niet al te pittig.
Goed te mengen met hetere pepers dus!

Ik kies vaak voor oranje, rood, groen en geel, vandaar de keuze van de pepers.
Hou je van niet te heet, of heb je geen aparte pepers in de buurt?
Kies dan voor de verschillende kleuren van de Spaanse peper, dan ben je er ook!

Let’s start!

Maal de pepers, met de zout, ui en knoflook. Zo heb je je basis van een sambal oelek.
Deze bak je in een beetje olie, rustig op. Voeg de Trassi toe, lekker stinken! Geloof met dit geeft de beste smaak.
Dan de suiker. Rustig bakken op medium vuur.

Maal de cherry tomaatjes en gember tot een massa, niet te lang, hou het een beetje grof!
Dan bak je dit mee met de sambal, heel rustig en met geduld. Zeker 20 min.

💡Proef altijd! Wil je het heter? Zoeter? Zouter? Nu kan het nog en pas het aan totdat jij het lekker vindt.
Wanneer je tevreden bent, mix je de massa in eeen blender tot een gladde sambal.
Weer niet te grof je wilt de textuur blijven zien.

💡Bewaar in een gesteriliseerd potje (gekookt in water voor het vullen en na het vullen) en bewaar in de koelkast. #Yummie

❤️de Samballerie

Ereaders

Check hier nog meer sambal recepten: Summer Sambal oelek en Sambal Badjak