Pasta Arrabbiata

  • Hoofdgerecht
  • 120 min
  • 4 personen

Je hebt nodig:

Pasta * 400/500 gram
Tomaten * 6
Passata  * 800cL
Geconcentreerde tomatenpuree * 5a 10mL (klein kneepje)
Rode Habanero peper * 2 of 3
Rocoto peper (ook wel Manzano genoemd) * 1
Basilicum* 1 plantje, bewaar wat voor garnering.
Knoflook * 2 tenen
Rode ui * 1
Zout* snufje

Pasta Arrabbiata, oftewel boze pasta 😡!
Jaja deze pasta is zo heet 🔥 dat ie boos is haha.

Pablo, een vriend van mij woonde in Italië en was helemaal gek van deze saus.

Ik had nog nooit zelf pastasaus gemaakt, dus zijn we de arrabbiata saus samen gaan maken.
En het bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn!

De saus heeft alleen wel tijd nodig om lekker in te trekken.

Kies voor een diepe pan zodat de saus lekker kan pruttelen.
Snipper als eerst de rode ui en fruit deze aan in olijfolie totdat de ui zacht is.

Blancheer de tomaten in kokend water, zodat het makkelijk is om de velletjes eraf te halen.

Deze geven namelijk een bittere smaak.

Hiervoor snijd je een kruisje in de onderkant van de tomaten en leg hem in het kokende water (circa 2 minuten).
Als het goed is laat het velletje dan van zelf los en kan je het er makkelijk af halen met je hand.

De barst in de tomaat geeft aan dat het klaar is om te schillen.

Snijd de gepelde tomaat in 2e en houd deze tijdens het koken heel, dat is super lekker in je pastasaus straks!

Vervolgens doe je de passata erbij samen met de knoflook en snijd 1 knoflookteentje lekker fijn en doe deze in de saus.

De andere teen knoflook doe je er helemaal in voor extra smaak.

En dan de pepers 🌶️🌶️🌶️!

Wij mixen de rocoto pepers met rode habanero.
Het kan ook zonder de rocoto deze is namelijk niet zo makkelijk verkrijgbaar.

De ‘appel’ peper heeft een beetje een zoete paprika/tomaat achtige smaak, dus past perfect bij pastasaus.

Wat mij vooral aanspreekt zijn de zwarte zaden, dit geeft een extraatje aan de pasta, het oog wil ook wat he 😉.

En de mijne was niet zo heel heet, de rocoto kan mega verschillen in hitte!

Versnipper deze en een habanero, of maal dezen in een keukenmachine.
Bij snijden wel handschoenen gebruiken! Anders brand je je ogen later 😓.

De tweede habanero plaats je in zijn geheel in de saus en zorg dat deze niet breekt!

Laat de arrabbiata minimaal 2 tot 5 uur opstaan, zodat de smaken lekker kunnen intrekken.

Gedurende het koken is het noodzakelijk om de saus continue te proeven.
Zodat je het eventueel nog aan kan passen naar eigen smaak.

Is het niet heet genoeg? Voeg meer peper toe.
Bij te heet voeg je meer tomaat of passata toe.

Wij kozen voor nog een extra versnipperde habanero, mmmm lekker heet!

Als je denkt dat de saus klaar is haal je de basilicum, peper en de hele knoflookteen eruit.

Tot slot is natuurlijk de pasta ook belangrijk.
Arrabbiata hoort eigenlijk met penne, maar natuurlijk is elke pastasoort mogelijk!
Wij kozen vandaag voor fusilli.

Kook de pasta ”Al dente” en giet je pasta af.
Doe de pasta terug in de pan en voeg nog een klein scheutje olijf olie (naar smaak) toe en daarna de pastasaus.

Maak het gerecht af met een takje basilicum die je bewaard hebt van je eigen plant en eventueel met Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

❤️Liefs de Samballerie en Pablo!