Pittige Muhammara

  • Bijgerecht
  • 45 min
  • 4 personen

Je hebt nodig:

Punt Paprika’s * 3
Red cap mushroom pepers * 2
Rode hete grove cayenne poeder (extra heet) * 2 TL
Walnoten * 150 gram
Olijfolie * 3 EL
Limoen * 1
Sinaasappel (Mineola) * 1/2
Granaatappel * 1/2
Knoflook * 2 tenen
Ui * 1 rode kleine
Komijn * 1 TL
Zout * snufje

Garnering
1/2 TL cayennepoeder
Limoenrasp 1/2
Sinaasappel 1/4 rasp
Granaatappels 1 TL
Walnoten paar stuks

Spicy Muhammara, een heerlijke dip uit het Midden Oosten voor bij de borrel.
Heerlijk met (Turks) brood, kaas en crackers, maar ook perfect als smaakmaker bij je avondmaal.

De Samballerie 🌶️ maakt deze dip uiteraard weer goed pittig 🔥.
Zodat je deze muhammara zelfs als sambal kan gebruiken bij je rijst!

Muhammara maak je met gegrilde paprika, walnoten en granaatappel. 👌 Perfecte mix.

De walnoot zorgt voor de heerlijke knapperige bite en de granaatappel voor het zoet/zuurtje in je hete dip.

Wij kozen ervoor om naast de limoen ook nog sinaasappel toe te voegen, heerlijk 😋!

Begin met de oven voor te verwarmen op 200°C.
Als deze is voorverwarmd ‘bak’ je de paprika’s en peper zo’n 10a 15 min totdat het vel vanzelf lost komt.

Snijd het velletje voorzichtig met een mesje van de paprika’s en pepers, zodat je een ‘zachte’ binnenkant overhoud.

Gebruik handschoenen bij de peper tegen brandende ogen later.

Gooi de velletjes en zaadjes weg.

Doe alle ingrediënten behalve de limoen, sinaasappel en granaatappel in de keukenmachine en bewaar een paar walnoten voor de garnering.

Wij kozen ervoor om de ui vast te snijden, zodat er niet al te grote stukken in komen.

Rasp een kwart van de schil van de sinaasappel en voeg deze toe.
Pers ook een kwart van de sinaasappel voor in de muhammara.

Voeg dan het sap van een halve limoen toe en een eetlepel granaatappel pitjes.

Blender het rustig tot een grove massa.

Ik hou heel erg van een grove smaak in plaats van een gladde massa, zodat je de ingrediënten nog ziet en echt proeft.

De stukjes walnoten bijvoorbeeld, heerlijk als je die nog echt proeft.

Blender de muhammara dus liever te kort dan te lang, blijf het goed in de gaten te houden.

Nu heb je mooie pittige muhammara!
Stel je hebt extra veel gemaakt, dan kan je een deel apart bewaren.

Verdeel de muhammara op een mooi bordje (het oog wilt ook wat!)

Hou je van extra olijfolie zoals ik? Besprenkel dan kleine druppels over het bord.

Schil voorzichtig wat limoenrasp voor de groene kleur op de muhammara.
Verdeel wat gecrushte walnoten en granaat appels over het bord.
En garneer wat rode cayenne poeder, voor de extra spice en mooie kleur.

Voeg eventueel nog wat sinaasappel en limoenpartjes op het bord en wat munt blaadjes voor de groene toevoeging.

Prachtig toch? En spicy mmmm

Eet smakelijk!

❤️ Liefs de Samballerie 🌶️ en Pablo