Hete Sambal Badjak

  • Bijgerecht
  • 90 min
  • 8 personen

Je hebt nodig:

Zout * 2 TL
Pepers naar keuze * Ik koos voor 15 lomboks en 1 madame jeanette, 1 scotch bonnet, 3 habanero’s, 3 shishito pepers en 2 jalapeno’s)
Azijn * 1,5 EL
Olijfolie * 150 ML olie
Ui * 2
Knoflook * 4 tenen
Ketchup * 8 EL
Gula Djawa of bruine suiker * 4 EL
Trassi * 2 EL

Sambal Badjak met Tomaten Ketchup🌶 .

Dit recept kreeg ik van mijn lieve collegaatje haar schoonvader Albert Verbaarschott. Hij maakt namelijk altijd sambal voor de hele familie en ik kreeg ook een potje!

Toen hij hoorde dat ik sambalfreak was en fan van zijn sambal, kreeg ik zijn recept.
Hoe lief!

Eerlijk gezegd is dit mijn eerste keer dat ik Sambal Badjak (gebakken sambal) maak en natuurlijk was ik weer eigenwijs en gooide ik er extra hete pepers in🔥🔥🔥. Ik maak ook graag eerst eten op, zelfde met mijn pepers.

Ik koos voor extra Madame Jeanette, Habanero, Jalapeno, Shishito en nog een paar pepers die ik niet eens kende.

Zie hier het proces van mijn hete Sambal Badjak 🔥, naar het recept van de lieve Albert en Bimla Verbaarschott met een Samballerie twist.

Recept:
Bak de gesneden ui in de ruime olie, tot ze bijna donker zijn.
Daarna de trassie en knoflook erbij, goed roeren!
Dan de pot sambal of gemalen pepers erin. Voeg daarna de tomatenketchup en suiker toe.

Nu blijven bakken op hoog vuur en blijven roeren tot de sambal donker wordt en het schuim weg is. Je moet er dus bij blijven anders brand het aan!

De sambal is klaar als de olie boven de sambal komt de drijven.

💡 De tip van deze sambal is, geduld. Pelan Pelan. Rustig alles mengen, zeker een uur ben je ermee bezig. Neem de tijd en laat het niet aanbranden!

💡 Je kan deze sambal ook heerlijk gebruiken voor sambal eitjes! De sambal even rustig opbakken, de gekookte en gehalveerde eitjes op laag vuur door de sambal heen mengen.

❤️ de Samballerie.

 

Vergeet ook nietKoken te abonneren op ons kanaal, om geen video te missen: youtube
En wil je liever een ongebakken sambal? Check dat recept hier: summer sambal oelek