Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Babi Ketjap van Oma

  • Hoofdgerecht
  • 30 min
  • 4 personen

Je hebt nodig:

Speklap * 1/2 kilo
Ketjap * 8 EL
Bouillionblok * 1
Citroen * 3 schijven (niet te dun)
Knoflook * 2 grote tenen
Gember * 4 grote schijven
Zwarte peper * Snufje

Dit is verre van het lievelingseten van mij en mijn zus, die nu vega is geworden (meer voor mij muhahha)
Mijn oma maakt dit altijd als we komen, de zoute smaak van de zachte speklap in combinatie met de zoete ketjap en de zure citroen zorgt voor een smaaksensatie in je mond.

Babi ketjap ken je vast wel met dikker varkensvlees, maar met speklap is echt zoveel lekkerder en zo mals!
Ik maak het ook vaak voor mijn vrienden en iedereen (ook de mensen die geen varkensvlees eten) vinden het overheerlijk.

En het leukste is dat het ook nog eens snel klaar is!

Snijd de speklap in kleine reepjes, niet te dik zeg 1 cm. Houd het meeste vette spek apart.
Gooi eerst de vettigste stukjes in de pan, zodat je een olie maakt.

Als dit gebakken is en er is olie ontstaan, haal je dit uit de pan. Even uitlekken en heerlijk als tussendoortje met wat zout tijdens het koken. (Of gooi het weg.)

Gooi dan de rest van het vlees in de pan, voeg de bouillionlok (goed kruimelen), citroen, gember en knoflook toe.
Goed bakken.
Wanneer het vlees gaar en beetje bruin is, pas de ketjap toevoegen.

Als het klaar is, vuur uit en even laten intrekken. De volgende dag is de babi ketjap op zijn allerlekkerst!

💡 Dit gerecht is niet pittig van zichzelf, maar smaakt heerlijk witte rijst en veel sambal.
Vooral home made, zie hier twee recepten:

Sambal Badjak & Summer Sambal

💡 En invriezen kan ook heel goed met dit gerecht, want geloof me.
Als je dit hebt gegeten, wil je het vaker!

♥️ de Samballerie en oma.

BoekenKoken