#Indoproud
Helena van EatingHabits.nl is iets super leuks begonnen, namelijk de Indofoodtours!!!
Samen met andere foodies langs allemaal heerlijke Indo spots! 🤩 Hoe leuk is dat?!
Dat vraagt om een spicy interview!
Hi Helena, wat super leuk dat je een Indofoodtour bent begonnen, vertel mij alles!
Helena: Haha, nou de naam zegt het al. Een tour langs verschillende Indofoodplekken van een stad. We beginnen vooralsnog in Den Haag, de Indofoodstad aller Nederlandse steden. Den Haag wordt ook wel de weduwe van Indië genoemd.
In deze stad is een grote Indische gemeenschap en dat merk je terug in het restaurantaanbod. Elke wijk heeft wel 1 of meerdere (heel veel) Indofoodspots. De Ideale plek voor een Indofoodtour dus.
Staat de tour vooral in het teken van eten, eten en nog eens eten? (Love it)
Helena: Ja, maar dus ook de verhalen eromheen. Ik ben ooit afgestudeerd als diëtist, maar ik weet dat eten zoveel meer is dan een verzameling aan calorieën en voedingsstoffen.
Er zit emotie achter, een verhaal, een cultuur. Het zorgt voor verbinding tussen mensen. Juist die kant van eten, komt in veel culturen veel sterker naar voren dan wat ik in Nederland merk.
Wat kan je verwachten tijdens de tour?
Helena: Allereerst lekker eten. We gaan 4 eetgelegenheden af. Niet alleen maar het alledaagse, maar ook gerechten die wat minder bekend zijn komen voorbij.
Ik merk dat er wat verwarring is over de term ‘Indofood’. Is dat Indisch, Indonesisch of Chinees-Indisch/Indonesisch (Peranakan)? Nou, allemaal dus! En dat willen we allemaal in de tour kwijt.
Ook om wat meer over het verschil te kunnen vertellen. Want door middel van het eten kunnen we ook het verhaal delen.
Van de geschiedenis, van hoe de Indische/Indonesische cultuur is.
Wij (de indofoodtours doe ik samen met Nathalie Komar van Komar Eats) hebben ook elk ons verhaal. Nathalie met haar Peranakan afkomst en ik als kind van een Indonesische moeder (toevallig ook Peranakan-bloed) en een Nederlandse vader.
Hoe ben je op de Indofoodtour gekomen?
Helena: Bij wijze van grap. Nathalie en ik spreken wel vaker af om ergens te gaan eten, maar dan blijft het vaak niet bij 1 eetgelegenheid. Voorgerecht hier, hoofdgerecht daar, nagerecht daar, nog een hapje ergens tussendoor.
Altijd heel spontaan. Totdat we op een regenachtige dag in juni dit jaar een hele tour voor onszelf hadden samengesteld en we tegen elkaar zeiden: dit moeten we voor meer mensen gaan organiseren.
Datum geprikt, reservedatum geprikt (wat je weet maar nooit, als het aanslaat moet je nog wel een tweede mogelijkheid kunnen aanbieden), maar de strekking was wel: we zien wel waar het schip strandt.
De enige promotie was via social media. Vooral op Facebook werd het groot opgepakt. Het helpt dat de indo-community vrij hecht is, elkaar wil verder helpen. Tenminste, dat is mijn ervaring. Dus de meeste promotie werd voor ons gedaan.
Haagse Courant zag uiteindelijk een tweet van mij voorbij komen en vroeg of ze mij konden interviewen. Voordat we klaar waren om het persbericht te schrijven voor de media, was de eerste tour al vol. Dat was al binnen 1 week.
Welke tours staan nu op de planning? en kan ik mij nog inschrijven?
Helena: De eerste Indofoodtour is geweest op 29 augustus. Er waren een aantal Indische deelnemers mee en toen kwam naar voren dat ook zij het prettig vinden om hun verhaal te vertellen, andere Indische/Indonesische verhalen te horen en zo die verbinding met elkaar te hebben.
De tweede indofoodtour van 12 september zit inmiddels vol. Het gaat hard allemaal. En de reacties zijn zo leuk! Vooral uit de indo-community. Zowel wijzelf als zij vinden het eigenlijk bizar dat dit nooit eerder was georganiseerd. Dus Nathalie en ik zijn extra trots dat we met die eer mogen strijken en dat het aanslaat.
2 oktober zijn er nog een aantal plekken, 24 oktober staat net online. En houd verder de site in de gaten www.indofoodtour.nl voor de nieuwe data. Daar kun je je ook inschrijven.
En je doet ook proeverijen, vertel!
Helena: Ja, onder andere met jouw sambalsauzen! Het zijn proeverijen met het verrassingseffect van een echte culinaire reis, maar dan vanuit huis. Lekker ontspannen op je bank, met je computer in de buurt. De wereld leren kennen door middel van de lokale keuken. En Coronaproof natuurlijk. Wel zo fijn in deze tijden. Meer daarover vind je op www.onlineproeverijen.nl
Super leuk, bedankt voor alle info!
Lijkt jou zo’n Indofoodtours jou ook zo leuk? Schrijf je dan nu hier in voor een van de tours.
Wil je liever een proeverij doen? Heerlijk toch vanuit je huis tijdens deze corona tijd.
Bekijk de Proeverijen hier!
Als je mijn sambals nog niet geproefd hebt, is het zeker leuk om mee te doen aan de sambalproeverij!
Schrijf je hiervoor hier in.
En volg Eating Habits ook op Instagram en Facebook voor alle updates!
Liefs de Samballerie 🌶