Nieuw Pittig Indo boek!

Samballerie Spicy Blog & Hete Tips
Pittige vragen 17 maart 2020

#MaureenTan

Maureen Tan haar boek ‘De Bijbel van de Indonesische keuken’ komt bijna uit!
Ik ben super benieuwd naar dit boek, ik kan niet wachten!

💡Het boek ligt vanaf 24 april in de winkel, reserveer jouw boek hier!

Spannende tijden voor Maureen, daarom tijd voor een pittig interview🔥!

Je boek komt bijna uit!
Maureen Tan: Ik vind het heel erg spannend dat mijn kookboek bijna in de winkel ligt.

Het idee dat ik het kan pakken en erin kan bladeren vind ik al onwerkelijk!
En als ik dan lees op sociaal media dat mensen het boek nu al reserveren voel ik mij heel erg vereerd.

De bijbel van de Indonesische keuken heet je nieuwe boek, dat is nogal een uitspraak! Leg uit!
Maureen Tan: De Bijbel van de Indonesische keuken omdat ik in dit boek de lezer meeneem op reis door heel Indonesië.

In tien hoofdstukken worden de verschillende eilandkeukens behandeld met de belangrijkste gerechten uit die streek.
Zo krijg je een mooi overzicht van alle bekende gerechten tot aan heel onbekende gerechten.

Waarom moeten wij als #spicyfoodlovers jouw boek in de kast hebben?
Maureen Tan: In Indonesie zit in bijna elk gerecht wel een 🌶️ verwerkt.

Je vindt in mijn kookboek dan ook een verscheidenheid aan mooie sambal recepten, gebakken maar ook verse sambals.
En daarnaast natuurlijk ook gerechten waar flink veel 🌶️ in worden gebruikt.

Ook kun je zelf bij het bereiden van de recepten bedenken dat je nog meer rawit pepers wilt gebruiken. Dat kan natuurlijk naar eigen inzicht en smaak.

In sommige recepten heb ik het aantal pepertjes aangepast, omdat er dan wel 30 kleine rawits in één gerecht gaan en het voor de gewone mens die dit niet gewend is dan bijna niet meer eetbaar is. 🙂 🔥⁠

Waar haal jij jouw inspiratie voor sambal recepten vandaan?
Maureen Tan: De inspiratie voor de sambal haal ik uit de gerechten die ik klaarmaak die dag.
Je wilt dat de sambal bij je gerechten die je serveert past.

Wij gebruiken veel aromatische kruiden in de Indonesische keuken en als je die wortel en bladkruiden gebruikt zorg je dat er verschillende lagen van smaak ontstaan in de sambal.

🔥 ⁠Een sambal moet naast pit van de chilipeper ook smaak hebben.
Zoet, notig, hartig, friszuur of een combinatie daarvan.
In Sumatra worden ook knapperig gebakken kleine visjes gebruikt in de sambal, dit zorgt naast smaak ook weer voor een ander textuur.

Welk heetste recept mogen wij niet missen in je boek?
Maureen Tan: Je moet zeker een keer de pittige frisse sambal Dabu dabu uit Sulawesi maken met flink veel kemangi, een aromatische Indonesische citroenbasilicum. Lekker bij een gebakken visje

Of de pittige Andaliman sambal met groene chilipepertjes in combinatie met een Sumatraanse wilde peper die dezelfde tinteling geeft als Szechuanpeper en naar citrus en rozen ruikt.

Wat is jouw favoriete pittige gerecht?
Maureen Tan: Ik heb meerdere favoriete pittige gerechten maar het eerste gerecht wat ik leerde maken is ayam ketjap pedis.
En het is nog steeds één van mijn favoriete gerechten.

Ik weet nog hoe ik de rawit 🌶️  met knoflook en zout in de vijzel moest malen van mijn moeder.
De combinatie van de pittige kleverige kip met knoflook en een scheutje citroen is echt onweerstaanbaar.

Met welke peper kook jij het liefst?
Maureen Tan: Ik kook graag met de birdseye chili, in het Indonesisch rawits, lekker vurig en pittig.

Maar soms is de combinatie van de cayenne 🌶️ met de rawits ook fijn.
Cayenne geeft meer kleur af dan de kleine rawits en door een combinatie te maken van deze pepers kun je het gerecht toch vuurrood maken en het toch voor iedereen eetbaar houden.

Vertel jouw naarste ervaring met peper?
Maureen Tan: Ik draag lenzen. ik heb mijn lenzen wel een keer willen indoen net na het fijnmalen van rawit chilipepers voor een sambal.
Ik had wel mijn handen gewassen maar net niet alle capsaïcine van de pepertjes weg kunnen spoelen.

😅Dat doe je eens maar nooit weer!

En heb je nog een geheime hete tip💡?
Maureen Tan: Mijn geheime tip als je chilipeper fijn wilt malen op de vijzel is om de hele pepertjes even in zeef onder een hete kraan te houden.
Hierdoor worden de pepertjes wat slapper en zijn ze wat eenvoudiger te malen.

💡Volg Maureen ook op instagram en Facebook!
👉🏽De Bijbel van de Indonesische keuken ligt vanaf 24 april in de winkel.

Reserveer jouw boek hier!

♥️ de Samballerie⁠